Начало форум Музикален Свят [A World Built Upon Music] Блус [Blues] B. B. King

B. B. King

Новини, Песни, Общи Теми, Албуми, Биографии

Мнение Нед Сеп 08, 2013 9:55 am
Don`Makaveli Аватар
Основател на TupacBG.Com

Мнения: 304
Местоположение: Плевен

B. B. King
Изображение

Би Би Кинг (на английски: B. B. King ) (род. 16 септември, 1925 г.) е известен американски блус китарист, композитор и певец. Една от запазените марки на Б. Б. Кинг е, че кръщава китарите си „Lucille“- традиция, започнала през 50-те години на 20 век.
През зимата на 1949 г., Кинг свири в танцувална зала в Туист, Арканзас. За да затоплят залата, организаторите запалват напълнен до половината варел с керосин, което за времето си е обичайна практика. По време на изпълнението двама мъже започват свада, прераснала в сбиване, в резултат на което варелът е съборен и подът залят с горящ керосин. Всички присъстващи панически се изнасят от сградата. След като излиза навън, Кинг осъзнава, че е забравил китарата си в горящата зала. Той се връща с намерението да я извади от там като едва не изгаря в пламъците (впоследствие се разбира, че двама души са намерили смъртта си онази нощ). На следващия ден Кинг научава, че въпросната свада е започнала заради жена на име Люсил. Той кръщава първата си китара „Люсил“, за да му напомня „никога да не прави повече така“.

Ранни години

Б. Б. Кинг е роден като Райли Б. Кинг на 16 септемрви 1925 г. в Ита Бена, Мисисипи. Той прекарва по-голяма част от детството си, заедно с майка си и баба си на плантацията за памук. Той разказва, че е получавал по 35 цента за всеки 45 kg памук, преди да открие и другите си заложби. В ранна възраст той попива музиката на блус музиканти като Т-Боун Уокър и Лони Джонсън и джаз-изпълнители като Чарли Крисчън и Джанго Райнхарт. Скоро Кинг започва да развива собствените си музикални умения, пеейки госпъл в местната църква.

Майката и бабата на Райли били много религиозни и редовно посещавали църковните служби, като водели със себе си и малкото момче. Именно тук младият Райли получава първото си музикално влияние. Свещеникът, Арчи Фейр, който му се пада далечен роднина, оказва значително влияние върху музикалното му развитие. Фейр разчитал изключително на музиката, за да сплотява енорияшите си като използвал вдъхновяващия си глас, акомпанирайки си с китара. Той показва и първите акорди на младия Райли.

През 1943 г. Райли се премества в Индианола, Мисисипи, и успява да си намери работа като тракторист. Той не изоставя и музиката като акомпанира на китара и пее в сформираната от него госпъл-група The Famous St. John's Gospel Singers. Групата се изявява главно в църквите и понякога в предавания в радиостанцията WGRM в Грийнууд, Мисисипи. По същото време през съботните вечери Кинг свири блус и по улиците на Индианола. Скоро открива, че пътувайки до различните градове на Делтата на Мисисипи и свирейки блус, той може да удвои и утрои приходите си. През 1944 г. се оженва за първата си съпруга Марта Дентън.

След като приключва военната си служба, Райли опитва да убеди членовете на The St. John's Gospel Singers да напуснат Индианола и да опитат късмета си другаде. Скоро Кинг разбира, че за да направи музикална кариера ще трябва да се бори сам. Крайното решение идва една майска нощ на 1946 г., когато след изморителен ден на полето той изгася мотора на трактора, но той се включва отново, машината се задавя няколко пъти и се поврежда. Без да дочака гневната реакция на работодателя си, Кинг напуска Индианола с два долара и половина в джоба и китарата под мишница и се отправя към Мемфис, за да потърси братовчед си — известния блус-музикант Бука Уайт.

Веднъж пристигнал в Мемфис, Райли е приютен от братовчед си Бука Уайт, който в продължение на десет месеца активно го обучава на тънкостите на блус музиката. Въпреки, че редовно импровизират, те никога не излизат да свирят заедно пред публика. Уайт оказва голямо влияние върху младия Кинг, който е впечатлен, както от музикалните способности на братовчед си, така и от неговата силна личност. След 10 месеца при Бука, Райли осъзнава, че музикалната му кариера не се развива. Освен това му липсва съпругата Марта, която е оставил в Индианола. Той се завръща през 1947 г. и заедно с Марта изкарват един сезон в активна работа на плантациите като успява да погаси всичките си дългове и да събере малко пари.

През 1948 г. той отново заминава за Мемфис и се свързва с приятеля си Съни Бой Уилямсън II, който води блус-предаване в местната радиостанция KWEM. Съни Бой Уилямсън II го анонсира като голям талант и скоро радиостанцията е засипана с телефонни обаждания. Съни Бой му предлага да свири вместо него в заведението Miss Annie's Saloon в Западен Мемфис и пред Райли се отваря първата възможност да се изяви пред жива публика.

Райли не би могъл да избере по-подходящо време, за да се завърне в Мемфис. Мис Ани предлага на Кинг постоянна работа в клуба и възможността да представя песните си по радиото. На 7 юни 1947 г., новата радиостанция WDIA излиза в ефир. През 1948 г., станцията започва да излъчва само музика на черни изпълнители, което е изключителна рядкост за времето си. Райли запитва популярния водещ на WDIA Нат Уилямс дали би могъл да направи в радиостанцията запис на някоя от песните си. Изненадан от предложението, на един от собствениците на WDIA — Берт Фергюсън, му хрумва идея. По онова време радиостанцията е сключила рекламен договор за тонизиращата напитка „Пептикон“ . Фергюсън предлага на Кинг да участва в 10-минутната реклама на „Пептикон“, през време на която може да свири и пее каквото си поиска. Рекламното представяне на Пептикон от Райли било: „Pepticon, Pepticon, sure is good — You can get it anywhere in your neighborhood“ („Пептикон, Пептикон, наистина е добър — можете да го намерите навсякъде във вашия квартал“). Райли става известен като Pepticon boy. Заради популярността му скоро той е повишен на радиоводещ. Предаването му се нарича „Sepia Swing Club.“ Той пуска записи на черни изпълнители, свири на китарата си и изпълнява музикални поздрави. Трябвало му и подходящо име. Започва с Beale Street Blues Boy , по-късно го заменя с Blues Boy King и накрая го съкращава на B.B. King.

Популярността на Б. Б. Кинг се разраства и през 1949 г. той прави първия си запис за Bullet Recording and Transcription Company. Тези първи записи привличат вниманието на братята Бихари — собствениците на Modern Records.

През 1949 г. Б. Б. Кинг подписва договор с дъщерната фирма на Modern Records — RPM. През следващите месеци RPM издава шест негови сингъла, като една от първите записани песни е „B.B. Boogie“. Въпреки, че никоя от песните не става национално известна, местната популярност на Кинг е доста добра. Той започва да развива активна концертна дейност, която се запазва през цялата му сетнешна кариера. Поради нарастналия брой ангажименти, Б. Б. Кинг наема първия си мениджър — Робърт Хенри.

Малко след Коледа на 1951 г. седмият сингъл на Б. Б. Кинг „Three O'Clock Blues“ — песен на Лоуел Фулсън - влиза в ритъм енд блус класацията на списание „Билборд“ (Billboard magazine). В началото на 1952 г., песента достига до номер едно и остава там 15 седмици. Б. Б. Кинг най-после успява да привлече внимание върху себе си на национално ниво. В резултат на този успех, Робърт Хенри сключва договор с Universal Artists в Ню Йорк, който осигурява на Б. Б. участия в трите най-големи „черни“ зали в страната: Howard Theater във Вашингтон, Royal Theater в Балтимор и Apollo Theater в Харлем. По-малко от 18 месеца след първото си участие в радиопредаването на Съни Бой Уилямсън II, Б. Б. Кинг напуска Мемфис за първото си национално турне.

В резултат на постигнатия успех, бракът на Б. Б. и Марта Кинг е поставен на сериозно изпитание. Тъй като нямат деца, двойката трябва да пътува заедно или да е разделена по време на турнетата. Освен това Марта осъзнава, че като звезда Б. Б. е обект на внимание от много млади почитателки. Въпрос на време е това напрежение да доведе до развод. Раздялата им става факт през 1952 г. Проблемите с Марта, провокират Б. Б. да напише песента „Woke Up This Morning“, която е вторият му голям хит след „Three O'Clock Blues“.

Изгряването на звездата

Първият концерт на Б. Б. Кинг от националното му турне през 1952 г. е в Howard Theater във Вашингтон като той свири с групата на Тайни Брадшоу. Турнето продължава шест месеца, като след завръщането си в Мемфис Кинг възобновява участията си в WDIA и концертира на местно ниво. Робърт Хенри продължава да е мениджър, но неговата подготовка не е на нужната висота за една национална кариера. През 1953 г., Б. Б. прекратява договора си с него и наема Морис Мерит.

През 1955 г. Като Уолкър, приятел на Б. Б., купува за 5 000 долара един употребяван автобус и похарчва още 3 000 долара, за да го стегне. Автобусът получава името „Големия Ред“ и служи за транспортирането на 18-членния екип на Кинг. През 1958 г. „Големия Ред“ изгаря в тежка автомобилна катастрофа, която по чудо не довежда до жертви от екипа на Кинг. Самият той не е в автобуса по това време. Когато разбира за злополуката, Б. Б. е доволен, че няма жертви, но осъзнава, че тя е дошла в най-лошия момент — застраховката била изтекла преди броени дни. Обезщетението, което е трябвало да се заплати е от близо 100 000 долара, като в същото време още 27 000 долара отиват за нов автобус.

През 1958 г. Б. Б. Кинг се оженва за втората си съпруга — 15 години по-младата Сю Хал, която среща в Индианола. Отново дългите пътувания на Б. Б. и невъзможността му да се установи трайно, довеждат до разтрогване на брака им през 1966 г. Както и при първия развод, чувствата и емоциите са претворени в песен — „The Thrill Is Gone“, която става най-големият хит в кариерата на Б. Б. Кинг.

През 50-те години, Кинг се превръща в един от най-влиятелните ритъм енд блус изпълнители, създавайки впечатляваща поредица от хитове като „You Know I Love You“, „Woke Up This Morning“, „Please Love Me“, „When My Heart Beats like a Hammer“, „Whole Lotta' Love“, „You Upset Me Baby“, „Every Day I Have the Blues“, „Sneakin' Around“, „Ten Long Years“, „Bad Luck“, „Sweet Little Angel“, „On My Word of Honor“ и „Please Accept My Love“.

Раждането на рок енд рола превръща в звезди много „черни“ изпълнители като Фатс Домино, Литъл Ричард, Джеймс Браун и Чък Бери. За съжаление „расовата“ музика на Б. Б. Кинг не предизвиква интерес сред бялата американска аудитория. Въпреки че сменя звукозаписната компания с ABC Records в началото на шестдесетте, Б. Б. не успява да пробие. Кинг е разочарован и през 1968 г. изнася само два концерта пред бяла публика и то при пълен провал. Въпреки неуспеха, шестдесетте години са изключително силни от музикална гледна точка. От този период е и вече класическата „Sweet Sixteen“.

Около 1965 г. бариерите, които определят блуса като „расова“ музика постепенно започват да се рушат. Промяната започва във Фолк Фестивала в Нюпорт, където бялата публика за пръв път чува изпълненията на Сон Хаус и Мисисипи Джон Хърт. На същия фестивал свири и новосформираната група The Butterfield Blues Band с Пол Бътърфлай на хармоника и Елвин Бишоп и Майк Блумфийлд на китари. Въодушевлението от техните изпълнения предизвикват лавина от въпроси, къде са се научили да свирят по този начин, на които Блуумфийлд и Бишоп отговарят: „Като копирахме стила на Б. Б.“. На учудения въпрос: „Б. Б., кой?“ — отговорът е: „Истинският звяр — Б. Б. Кинг“.

Събуждането на интереса към музиката на Б. Б. Кинг се съчетава с появата на нов хит — „The Thrill Is Gone“. Кинг започва да концертира в джаз клубове и рок-зали, като например „Филмор Ийст“ (The Fillmore East). През 1969 г. Б. Б. се появява за пръв път по телевизията в предаването „Tonight Show“ . Възходящият му път е ознаменуван и с появата му през 1971 г. в едно от най-популярните американски телевизионни предавания — това на Ед Съливан.

На 29 юни 1973 г., Б. Б. Кинг участва в голям концерт в Philharmonic Hall в Ню Йорк. На една сцена са събрани много от майсторите на блуса като "Биг Мама" Тортън, Джей МакШан, Еди "Клийнхед" Винсон и Мъди Уотърс.

Б. Б. Кинг постига успех, както на пазара за блус-музика, така и извън него. Това става за пръв път през 1969 г. с песента „The Thrill Is Gone“, която става хит, както в поп, така и в ритъм енд блус класациите, което е рядкост дори и днес. Успехът на Кинг в тази насока продължава и през 70-те години с песни като „To Know You Is to Love You“ и „I Like to Live the Love“. В периода 1951-1985, Б. Б. Кинг се появява в ритъм енд блус класациите на списанието „Билборд“ (Billboard magazine) впечатляващите 74 пъти.

През последните двадесет години на 20 век Б. Б. Кинг записва все по-рядко, но концертната му дейност е впечатляващо активна (около 300 представления на година).

През 1988 г. той достига до нова генерация почитатели чрез сингъла, реализиран с U2 „When Love Comes To Town“.

През 2000 г., Кинг си партнира с Ерик Клептън в албума „Riding With the King“.

През 2004 г. той е награден с почетна титла "доктор" от Университета в Мисисипи.

Вече 80-годишен, Б. Б. Кинг живее пълноценен и активен живот. Той е лицензиран пилот, вегетарианец, непушач и трезвеник. Диабетик от повече от десет години, той участва в много обществени прояви, посветени на борбата срещу диабета.

Lucille

Люсил в сегашната си форма е „Гибсън“ (Gibson) модел ES-355. Б. Б. свири с такъв „Гибсън“ повече от 25 години. Преди това „Люсил“ е модел ES-335. Основната разлика между двете китари е, че ES-355 е с плътно тяло. Най-първата му китара е „Стела акустик“. През кариерата си той притежава и свири на различни марки китари като „Фендер“, „Силвъртоун“ и разбира се „Гибсън“.

Б. Б. Кинг винаги говори с особена привързаност за „Люсил“: „Аз съм направо луд по "Люсил"… имал съм различни китари и винаги съм ги кръщавал "Люсил". С нея сме минали дълъг път, тя ми донесе и някаква слава…тя ми осигури препитание и дори понякога ми спасяваше живота…понякога съм тъжен и като че ли тя се опитва да ми помогне, като че ли шепне името ми…тя е като жена и изглежда, че тя е единствената, от която някога съм зависел. Бил съм женен и винаги съм се развеждал, но "Люсил" никога не се е отделяла от мен. Тя винаги е била с мен“.
Присъединете се към Tupac обществото http://www.facebook.com/tupacbg

Хип-Хоп, улична и градска мода http://www.HoodStyle.bg
Изображение

Malishzox

Здравейте скъпи приятели
Изображение
За пореден път осъзнах колко много ми - момче гей, но не на сто процента .
Аз съм бисексуален !

И сега , аз искам да давам този съвет да мъжете .

Вероятно , някои многократно попитам :
Сякаш за да вземе един мъж да прави секс с гей , освен ако бисексуални ?

Това е по-лесно , отколкото си мислите да изглежда стрелец участник в схватка .

Някои гейовете не са 100% гей и не мразят
жените в планетарен мащаб. Привлича много бисексуални
периодична секс с мъж , понякога лесбийски двойки практика
zhmzh секс . Нагризи жени, които не са изцяло прехвърлени
мъжки пол, но те ​​не неразумно бързо и смърт , eyey и ние ги боли ,
вероятно по някое време .Трябва само малко да се желае
бисексуални , които при определени обстоятелства могат да четат
топлината на тялото му човек .
 
Може да отговори в лично или ми VK - Yaoi

Мнение Пет Дек 12, 2014 11:35 pm
Din#gek[tFatT5,2,4]

Polo shirts by Ralph Lauren can be hard to find and buying them will most likely take a large chunk out of your clothing budget. It's the American icon we covet. But, we need Polo Ralph Lauren Outlet to think frugally as more and more of the American economy stutters. I have love wearing Ralph's clothing line for years and enjoy looking my best, just like you do.

It's a fact that are clothing budgets are becoming tighter as inflation continues to climb. Relief is no where in sight and the corymarr.com price major department stores are charging for polo shirts buy Ralph Lauren are ever increasing. They need to make a profit and I think as consumers we understand there right to run a profitable business. But, we as thrifty people also reserve the right to spend our money wisely.

I use to blow all kinds of cheap ralph lauren outlet at major department stores. I mean when I think about the days when I was single and had income I could reasonably part with I had no problem dropping hundreds of dollars to look great. Times have changed for me and I now have a family to raise and that puts a crimp on my clothing budget. So I did what any frugal shopper would do. I researched the internet for the best place to purchase Ralph Lauren shirts. It took some time, but I believe I have found utopia when it comes to finding discount clothing. I would rather be a smart shopper instead of someone who purchases to satisfy my selfish desires. After all I have other people to think about besides myself.

It still amazes me how readily available polo shirts buy Ralph Lauren Australia Sale Ralph Lauren are found online. You no longer need to worry about sacrificing cost to look great. We all love to look great. It gives us confidence and a sense of purpose when we feel good about ourselves and clothing that makes us look great is one way to gain confidence.

You want to look great more about cheap ralph lauren and feel good about yourself without breaking the bank. I suggest you visit: Ralph Lauren Shirts at Discount Prices and save a little extra money while keeping a sense of fashion.
--------------------
Related Links :
http://vivelefromage.eu/?p=344
http://www.cefrank.com.au/blog/
http://b2bnetwork.us/the-network/my-blo ... er/pauted/
http://www.iamclaudia.com.au
http://safeproject.eu/looking-at-intern ... rocedures/
http://newspace.ge/?p=423
http://instantblogsubscribers.com/entry ... _id=243615
http://www2.sandmomotorsport.no/nyheter ... e-ultimate
https://independent.academia.edu/pastoedpastoed/Posts
http://blog.memit.com/our-first-penguin-has-landed/
http://www.santanacanada.ca/ralph-laure ... this-week/
http://staedtenetzwerk.eu/2015/09/dange ... t-website/
http://www.enricobaldassarre.com/2014/1 ... xperience/
http://vivelefromage.eu/?p=382
http://traveler.co-blog.jp/wayeded/211979
http://safeproject.eu/how-to-set-goals- ... -business/
http://pauted.at.ua/blog/pandora_sale_c ... 14-12-03-3
http://safeproject.eu/how-to-select-the ... portunity/
http://nathusweets.co/wppg_photogallery ... o_details/
http://justt.su/funny-martian/

Мнение Пет Дек 12, 2014 11:41 pm
Din#gek[tFatT5,2,4]

Polo shirts by Ralph Lauren can be hard to find and buying them will most likely take a large chunk out of your clothing budget. It's the American icon we covet. But, we need Polo Ralph Lauren Outlet to think frugally as more and more of the American economy stutters. I have love wearing Ralph's clothing line for years and enjoy looking my best, just like you do.

It's a fact that are clothing budgets are becoming tighter as inflation continues to climb. Relief is no where in sight and the http://www.canonink.co.uk price major department stores are charging for polo shirts buy Ralph Lauren are ever increasing. They need to make a profit and I think as consumers we understand there right to run a profitable business. But, we as thrifty people also reserve the right to spend our money wisely.

I use to blow all kinds of Cheap Tiffany Sale at major department stores. I mean when I think about the days when I was single and had income I could reasonably part with I had no problem dropping hundreds of dollars to look great. Times have changed for me and I now have a family to raise and that puts a crimp on my clothing budget. So I did what any frugal shopper would do. I researched the internet for the best place to purchase Ralph Lauren shirts. It took some time, but I believe I have found utopia when it comes to finding discount clothing. I would rather be a smart shopper instead of someone who purchases to satisfy my selfish desires. After all I have other people to think about besides myself.

It still amazes me how readily available polo shirts buy Cheap Tiffany Earrings Sale Ralph Lauren are found online. You no longer need to worry about sacrificing cost to look great. We all love to look great. It gives us confidence and a sense of purpose when we feel good about ourselves and clothing that makes us look great is one way to gain confidence.

You want to look great click here to see more info and feel good about yourself without breaking the bank. I suggest you visit: Ralph Lauren Shirts at Discount Prices and save a little extra money while keeping a sense of fashion.
--------------------
Related Links :
http://www.enricobaldassarre.com/2014/1 ... xperience/
http://blog.memit.com/the-post-from-the-springpad-blog/
http://fultaed.propertybuzzer.info/chea ... e-to-drive
http://us.economistengineer.com/archives/207
http://nathusweets.co/wppg_photogallery/gallery1/
http://www.alisa-douer.com/?page_id=27
http://blogya.de/pauted/845006/Pandora+ ... eople.html
http://nathusweets.co/halwa/
http://pauted.bllogg.com/2014/12/03/pan ... the-board/
http://sadevina.net/blog
http://justt.su/148/
http://club-republic.com/new-post-with-image/
https://www.givology.org/~fultaed/blog/122972/
http://kloudax.net.au/brennanit/
http://wp3.njic.com/?p=48
http://wp.arcticfemme.edbc.no/pauted/20 ... -going-up/
http://staedtenetzwerk.eu/2014/08/the-t ... -internet/
http://www.bcricc.org/facilitating-choice/
http://www.benimblog.com/pauted/413252/ ... y+day.html
http://fultaed.loxblog.com/post/4/Pando ... rights.htm


Назад към Блус [Blues]

cron