Николо Макиавели

Steuern: Uhren & Schmuck Rabatt von 19%, gute replica uhren, aber das ist das Konzept der Mehrwertsteuer können die Freunde nicht klar, in der Tabelle im Detail Google detaillierte Erklärung der deutschen Uhren Erstattung zu überprüfen. replica uhren deutschland Kurz gesagt, ist die Steuerquote zum Shop 15,97% zurück, die Zoll Standard ist 14,5%,replica uhren swiss, so dass im Grunde der Preis 15% Konzept zu machen.

Николо Макиавели

От на August 31, 2013 / 11:08 / 132 прегледа
Niccolò_Machiavelli

Николо Макиавели 

Николо Макиавели е роден във Флоренция през 1469 година и умира в бедност и самота през 1527 година.

Той е първият, който се стреми да изгради държавната политика върху солидна философска основа. Макиавели е, може да се каже, първият истински философ, който гради своето учение върху един хуманизъм с широки перспективи. Макиавели е пържият измежду политическите мислители, който се издига до понятието за държава, близко до нейното съвременно схващане. За него държавата не се идентифицира вече с градската република или с религиозните или феодалните схващания на свещената Римска империя – схващания, които често пъти са пропити със средновековен романтизъм, а понякога и с религилиозен или автократичен империализъм. Държавата за Макиавели е държава, която се доближава. Макиавели, особено в своя труд „Владетелят“, разпространяваше идеята за политическия успех на цена. Той може да вярва, че всички средства са оправдани, ако те служат на моя цел. Но след като е прочел „Владетелят“, той не може вече да приема това. Строгата и силна логика, с която Макиавели показваше необходимостта от интрига, жестокост и дори убийство като средства, неизбежни средства за политически успех, унищожава справедливостта, разкрива го като цел, която никой почтен човек или група хора не могат да приемат и още да твърдят, че са почтени.

Макиавели започнал своята голяма работа “Размишления върху първите десет книги на Тит Ливий“ през 1512 година. Завършил я през 1522, но “Владетелят“ е започнат през 1513 и е завършен през 1516 година. В “Владетелят“ се разглежда същата тема, както в “Размишленията“, само че във “Владетелят’ ‘- специално, а в “Размишленията“ – общо. Ако Макиавели не е бил беден и разочарован, той е щял да напише само една книга върху науката за политиката – “Размишления“. Идеите, които се съдържат във “Владетелят, щяха да бъдат вмъкнати в “Размишленията“. Онзи, който изучава Макиавели, да смята “Владетелят“ само като част от “Размишленията“.

Съвсем разбираемо е, че Макиавели гледа на всяко величие в историята като на републиканско постижение – и то римско републиканско постижение. Все пак “Владетелят“, както показва заглавието, е монархическа книга. Следователно тесногръдието на ума покорява Макиавели в двусмислие: да посвети “Владетелят“ на Джулиано де Медичи, братовчед на папата, а “Размишленията“ – на народа! Не е ли това Макиавелизъм?

The Prince

Най-известното произведение на Макиавели е Il Principe (Владетелят), в която той описва изкусните подходи, които един владетел може да използва, за да задържи контрола над царството си. Съсредоточава се най-вече върху това, което той нарича principe nuovo, или „нов владетел“, поради предположението, че задачата на един наследствен владетел е много по-лесна, тъй като хората са привикнали към него. Всичко, което трябва да направи, е да поддържа институциите, с които хората са свикнали. Задачата на нов владетел е много по-трудна, тъй като той трябва да стабилизира своята новопридобита власт и създаде устройство, което ще е издръжливо. Това изисква от владетеля за пред хората да е безукорен, но може да има нужда тайно да използва нечисти средства с цел да постигне по-добри резултати за страната.
Небрежно прочитане на The Prince може лесно да доведе до извода, че основният замисъл на книгата е „целта оправдава средствата“ – което е телеологичен философски възглед (telos – от гръцки цел, резултат) – че всяко зло действие може да бъде оправдано, ако е с добра цел. Това обаче е непълно тълкуване, тъй като Макиавели поставя ограничение за злите действия. Първо, той определя, че единствената приемлива цел е стабилизирането и подобряването на страната. Личната облага не е приемлива цел и не оправдава средствата. Второ, Макиавели не се освобождава напълно от морала, нито защитава егоизма в по-голям мащаб. Вместо това той ясно определя какви са приемливите зли действия (те трябва да бъдат неочаквани, ефективни и краткотрайни). Въпреки смекчаващите теми в Il Principe, католическата църква поставя произведението във своя Index Librorum Prohibitorum. Представяна е в отрицателна светлина от много хуманисти като Ерасмус.
Терминът Макиавелизъм е въведен от съвременниците на Макиавели и е често използван във въведенията на различни политически трактати от 16-ти век. Терминът в смисълът, в който се използва днес, е неточен, тъй като определя някой, който заблуждава и манипулира останалите за облага; дали тя е лична или не, е без значение, тъй като всички действия се тълкуват само до толкова, до колкото имат ефект върху резултатите. Терминът не включва някой от най-важните ограничаващи теми, които са включени в произведението, и сега той се свързва с по-крайни възгледи.

Discorsi

Докато Il Principe е произведение относно монархията, Discorsi sopra la prima deca di Tito Livio, която обхваща ранната история на Рим, е посветена на републиката. Discorsi са поредица от уроци относно това как трябва да се създаде, структурира и поддържа една република. Всеки започва с определен принцип, който е подкрепен с пример от „Историята на Рим“ на Livio или други древни модели, и тогава е дадено мнението на Макиавели за това как би трябвало да изглежда този възглед в съвременната Италия от 15-ти или 16-ти век. Много от идеите, заложени в Discorsi, включително за силата на тристранната структура и за предимствата на републиката пред монархията са толкова валидни днес, колкото са били и преди 6 века. В много правителства могат да се открият идея от Discorsi, включително в политиката на Съединените Щати.

За TupacBG.Com

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Shop soccer apparel for men,fodboldtrøjer tilbud women, and kids at the adidas online store and order today.www.xn--billigenbatrjer-hub.com Browse a selection of jerseys,orologi replica svizzeri pants, shorts and more.stroje piłkarskieSoccer Training Suit Price Comparison,Goedkope Voetbalshirt Price Trends for Soccer Training Suit as Your Reference.Fotbalové Dresy Dětské Buy Soccer Training Suit at Low Prices on Aliexpress.com now .Billiga fotbollskläderBuy Bubble soccer online from Buybubblefootball at competitive price.Maillot de foot acheterFree shipping,1.5 Blue clear bubble soccer suit. Inflatable soccer field,soccer Arena.